sobota 16. februára 2013

Ako sa zbaviť erotických reklám na www.cp.sk?

Tiež otravujú linky na erotické články, ktoré sa pravidelne objavujú aj na celkom nevinných stránkach, ako sú www.cp.sk alebo www.centrum.sk
Iste sa mnohí tvárime, že nám neprekážajú, dokážeme ich ignorovať, resp. predstierať, že na ich klikaní a čítaní nie je nič zlé. Zhodneme sa však asi na tom, že ich atraktívnosť ani zďaleka neodráža hodnotu informácií, ktoré ponúkajú, a "zabitý čas" nie je jediným dôsledkom, kvôli ktorému si potom často v duchu búchame hlavu o stôl.


Tu je jednoduchý návod, ako sa ich zbaviť:


Stiahnite si z internetu blokovaciu aplikáciu

Pre



a nainštalujte ju (prevziať teraz → nainštalovať/pridať do vášho Chrome). To je všetko; neželané linky sa už na stránke www.cp.sk nebudú objavovať. 
  • Internet Explorer: http://simple-adblock.com/ . Stiahne sa kliknutím na "Download now" a v ďalšom okne, ktoré sa následne otvorí, treba kliknúť na "Download installer". Následne bude možno treba potvrdiť, že naozaj chcete daný program stiahnuť (v dolnej časti internetového okna by vyskočil oznam, či ho chcete skutočne stiahnuť). Potom sa postupuje ako s klasickou inštaláciou. Po jej ukončení treba Internet Explorer zatvoriť a opäť spustiť.
    V dolnej lište okna by mala byť bledomodrá ikona Adblock Simple. Ak tento riadok nemáte zobrazený, treba stlačiť klávesu "Alt" (na ľavej strany od medzerníka) a pod riadkom, kde píšete internetové adresy, vyberte možnosť "Zobraziť" a následne "Panel nástrojov" a potom "Stavový riadok". Po jeho aktivácii, by sa vám mal na spodku okna zobraziť stavový riadok aj so spomínanou ikonou. Na tejto adrese zistíte, či vám všetko funguje http://simple-adblock.com/plugin/about/?version=1.1.5&license=false&trialexpires=30 
    Keďže Internet Explorer nemá otvorený zdrojový kód ako napríklad Mozilla Firefox, možnosti Adblock Simple sú tu dosť obmedzené - na reklamy v rámci cp.sk to funguje, ak však používate centrum.sk alebo podobné stránky, kde vám vadia konkrétne odkazy, oplatí sa nainštalovať iný prehliadač a potom postupovať podľa pokynov, ktoré sú k nim uvedené nižšie.
Ak chodíte len na www.cp.sk, už netreba nič  robiť (Chrome a Mozzila Firefox). Ak však chodíte na www.centrum.sk  alebo iné stránky a vadí Vám tam nejaká reklama, tak tu je návod, ako na ňu:


Mozilla:

kliknite pravým tlačidlom myši na inkriminovaný obrázok či text a na konci lišty máte Adblock obrázok. Keď na to kliknete, otvorí sa okno s nastaveniami blokovania - je to jednoduchšie ako sa zdá :) Stačí, keď vyberiete možnosť, kde je na konci „img/*“ a potvrdíte. Nehovorím, že to bude fungovať pri všetkých, ale čo som skúšal, tak tie išli; prípadne, môžete vyskúšať aj iné možnosti, nie len tú „img/*“.


Chrome:

kliknite pravým tlačidlom myši na inkriminovaný obrázok či text a na konci lišty máte AdBlock. Vyberte „Blokovať túto reklamu“. Zjaví sa panel podobný ovládaniu hlasitosti - tu si však môžete posúvaním toho „jazýčka“ nastaviť, čo má a čo nemá byť na stránke. Alebo si po kliknutím pravým tlačidlom na obrázok či text vyberte „Blokovať reklamu na tejto stránke“ a potom už len stačí kliknúť na daný obrázok alebo text.


Podľa uváženia sa môžeme pokúsiť aj o tlak na prevádzkovateľa stránky www.cp.sk, aby sem podobné reklamy neumiestňoval (platí tu rovnaká argumentácia, ako v prípade Škripekovho návrhu zákona na ochranu mravnosti: kto vyhľadáva podobný obsah, nájde ho na príslušných stránkach. Nemali by ním byť kontaminované stránky, ktoré poskytujú celkom iné služby (niečo podobné, ako reklama na erotické služby v záhradkárskom časopise, ktorú ako príklad použil koaličný poslanec Dušan Jarjabek).)  
V prípade záujmu môžete svoju sťažnosť adresovať na marcela.hlavata@sk.centrumholdings.com (Centrum Holdings - spoločnosť zodpovedná za umiestňovanie reklám na www.cp.sk) alebo cis@inprop.sk - prevádzkovanie stránky www.cp.sk.
Ako gesto a vyjadrenie postoja to má určite zmysel, hoci vzhľadom k obrovskému množstvu používateľov stránky a evidentnému záujmu o tieto články (linky rotujú na hlavnej stránke v závislosti od frekvencie klikania na ne) k zmene pravdepodobne nedôjde. V každom prípade však môžeme jednoducho zabrániť zobrazovaniu týchto linkov aspoň vo svojom vlastnom počítači, čo tiež nie je zanedbateľná pomoc.

(Aby som neklamala, s návodom mi pomohli počítačovo zdatnejší priatelia, najmä Adrián Hanus (SLH) a Hugo Gloss (KAN). Ďakujem im!)

Marta Borovská

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára