streda 15. mája 2013

Malta


Pohľad na Maltu z okna lietadla ma prekvapil. Nečakala som toľko zelene a myslela som si tiež, že bude menšia.... hops, tak to bola ešte len Sicília. O pár minút sme už naozaj pristávali na Malte a ja som nevidela nič iné, len jednu malú, nažltlú, kamennú dosku.
Malťania si doma prírodu neužijú. Malťanka Elena sa ma s detským očakávaním v očiach dospelej ženy opýtala, či o rok, keď príde na Slovensko, bude môcť ísť do lesa. S radosťou som jej to sľúbila, aj keď som mala asi taký pohľad ako Malťania keď sme ich hneď po príchode žiadali aby nás čo najskôr zaviedli k moru.

V júli 2010 som sa stala spolu s ešte niekoľkými mladými eRkármi účastníčkou mládežníckej výmeny slovenského eRka a maltskej organizácie ZAK. Keďže sa blíži dovolenková sezóna a možno ktorési KANča plánuje odchytiť nejaký ten last minute, oprášila som spomienky a svoj starý smečkársky blog a chcem sa s vami aspoň v skratke podeliť o svoje zážitky z týždenného pobytu na Malte.
    Táto krajinka ma očarila svojou uzavretosťou a srdečnými vzťahmi obyvateľov k sebe samým, aj k nám – cudzincom z kontinentu. Hoci mi tam veľmi chýbali naše kopce a príroda všeobecne, Malta svojim návštevníkom má čo ponúknuť. Na 7 dní určite.

   Čo bolo na Malte zaujímavé? - názvy budov. Každý dom má svoje meno. Vila Harmony, Serenity, Monte Casino a rôzne ženské mená sú zamurované vedľa vchodových dverí, často spolu so soškami Matky Božej, či celej Svätej rodiny. Nie sú to mená vlastníkov domu, ale mená dané domu samému. Myslím, že to bol Antonio, ktorý nás vtipne informoval o tom, aký je rozdiel medzi maltskými mestami a mestami v iných krajinách. Tak napríklad na Slovensku začiatok i koniec mesta označujú tabule vzdialené od seba aspoň niekoľko desiatok metrov, zatiaľ čo na Malte označuje hranicu medzi dvomi mestami jeden strom. Naozaj, Malta je taká malá krajina, že sa vám môže veľmi ľahko stať, že sa budete nachádzať v dvoch mestách súčasne. Skúste si na takomto území postaviť dom a vyhnúť sa administratívnym problémom J.

   Riešenie dopravy na Malte je nemenej zaujímavé. Kdekoľvek sa chcete dostať a nemáte vlastný dopravný prostriedok, na dopravu slúžia žlté autobusy. Hoci by ste sa chceli odviezť do konkrétneho mesta a nežijete v hlavnom meste, autobus vás odvezie najskôr tam – do Valetty, v ktorej môžete prestúpiť na autobus smerujúci do vášho cieľa. Predstavte si, že by ste chceli cestovať z Banskej Bystrice do Popradu, no museli by ste ísť najskôr do Bratislavy. Absurdné, však? Na Malte to nie je veľký problém, keďže má 316 km2 a najdlhší prierez Maltou má len 27 km.

   Oficiálnych obyvateľov Malty je okolo 400 000, avšak tento malý ostrovný štát má v súčasnosti veľký problém s príchodom afrických obyvateľov, ktorí sa nelegálne vyloďujú, väčšinou bez akýchkoľvek dokladov a majetku. Pred dvomi rokmi sa podľa slov našich priateľov každý deň počas leta na pobreží Malty vylodilo priemerne 200 afrických černochov. Väčšina z nich zaplatí za cestu do Európy celým svojím majetkom. Malta je bezradná pretože zatiaľ na zastavenie príchodu týchto utečencov nenašla riešenie a s týmto problémom im nedokáže pomôcť ani Európska únia. Pre maltskú kultúru je to veľký problém, pretože sa nezriedka stáva, že sa ocitnete v autobuse v ktorom je jediný beloch - vy. Všetci sa obávajú, že ostrov bude čoskoro „viac čierny ako biely“ a že sa vo svojej domovine Malťania začnú cítiť ako cudzinci. Vzhľadom na veľkosť maltského ostrova a počet obyvateľov je to naozaj veľký problém.
   Teraz trochu k jedlu. Poznáte Kinnie? Je to tmavý nealkoholický nápoj, ktorý sa svojou zaužívanosťou dá prirovnať k našej kultúre pitia Kofoly. Chutí zaujímavo - asi ako ušný maz s bublinkami. Znie to pejoratívne, no nič prirovnateľnejšie som nenašla. Je bublinkavý a horký.   Na Malte varia chutne. Častá je zelenina, syry, ryby,.. pripomínalo mi to trochu taliansku kuchyňu, no vraj je šmrncnutá aj Gréckom, Francúzskom, Anglickom a arabskou kultúrou.  Malťania si robia večerné pikniky na pobreží, pri ktorých nechýbajú plastové stoly a stoličky, lampáše a samozrejme chutné jedlo a víno... romantika.

   Ešte spomeniem festy. Počas letných mesiacov každý víkend oslavuje niektoré mesto svojho svätého patróna spôsobom festy. Kostol v meste je vysvetielkovaný ako americké domy na Vianoce a dlho do noci je otvorený pre návštevníkov. Obyvatelia mesta z okien vyhadzujú malé papieriky a robia neskutočný neporiadok, oslavujú - žiaľ myslím, že je to pre nich skôr kultúrna udalosť ako náboženská slávnosť. Festu uzatvára veľkolepý ohňostroj, ktorého popolné zvyšky mne a asi všetkým prítomným Slovákom viackrát popadali do očí. Nie ktovie čo.

   Keď sa budete chystať na návštevu Malty, musíte si kúpiť adaptér do zásuvky- inak váš mobil či notebook zostane vybitý. Keďže Malta bola anglickou kolóniou, okrem červených telefónnych búdiek tam majú aj tento druh odlišnosti. Tiež neodporúčam jesť zmrzlinu ktorej cena je niekedy aj 10násobkom tej našej a veru pokiaľ nie ste zberateľom zmrzlinovej chuti o nič zaujímavé neprídete. Nezabudnite, že voda z vodovodu na Malte v žiadnom prípade nie je pitná (aj keď ma Elena opravila, že to tak nie je – trvám na tom, skúste si obliznúť ruku po sprchovaní) a že zakladať na pláži vatru a púšťať papierové lodičky na more je prísne zakázané. A nezabudnite si užiť maltský pokoj!


Diana Slováčiková